Κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα από το δωρεάν τεστ της DOCANDU

Κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα από το δωρεάν τεστ της DOCANDU

614
Κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα από το δωρεάν τεστ της DOCANDU

Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού για την πλατφόρμα της DOCANDU, η οποία φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Χρονικών και η οποία από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της δέχτηκε περίπου 12.000 επισκέψεις πολιτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοέλεγχο συμπτωμάτων για τον κορωνοϊό καθώς και ιχνηλάτηση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους επαφών.

Από το σύνολο των πολιτών που έκαναν τον αυτοέλεγχο, με βάσει τα αποτελέσματα των στοιχείων που έδωσαν, ένας στους τρεις ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στην πλειονότητα των ελέγχων δεν υπήρξαν συμπτώματα, ωστόσο υπήρξαν περίπου 600 περιπτώσεις όπου η πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν μέτρια ή υψηλή.

Σε όλους τους πολίτες δόθηκαν προσωποποιημένες οδηγίες βάσει των εθνικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και όσοι έπρεπε παραπέμφθηκαν στον θεράποντα ιατρό ή εξυπηρετήθηκαν από ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της υπηρεσίας.

Από τα στοιχεία διεξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον των λεγόμενων παραγωγικών ομάδων να πραγματοποιήσουν αυτοέλεγχο, καθώς οι πλειονότητα των συμμετεχόντων ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών. Πιο συγκεκριμένα το 42% ανήκει στην κατηγορία 18-39 ετών, το 51% στην κατηγορία 40-64 ετών, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον και τη στροφή των μεγαλύτερων ηλικιών στις νέες τεχνολογικές υπηρεσίες. Το 53% που πραγματοποίησαν αυτό έλεγχο είναι άνδρες, ενώ το 47% γυναίκες.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται εντελώς δωρεάν από την Docandu μετά από συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το τεστ διατίθεται εντελώς δωρεάν και μέσα από την ιστοσελίδα naftikachronika.gr. Ο πολίτης μπορεί να πατήσει το εικονίδιο «Έλεγχος Κορωνοϊού» κάτω δεξιά και να ξεκινήσει τον αυτοέλεγχο χωρίς την χρήση apps ή άλλων δεσμεύσεων. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης της Περιφέρειας Αττικής.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Ο πολίτης καλείται να απαντήσει μία σειρά ερωτήσεων οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (NEJM, BJM, JAMA, LANCET κ.α.) και στις διεθνείς και εθνικές οδηγίες CDC, WHO, ΕΟΔΥ.

Μέσω της πλατφόρμας ιχνηλατούνται τα συμπτώματα, το ιστορικό και οι κοινωνικές – επαγγελματικές επαφές που έχει ο πολίτης (πιθανός ασθενής), και μέσα από απλά βήματα να διαπιστώσει εάν έχει πιθανώςπροσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς και αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν το γνωρίζει. Μέσα από την απάντηση που θα λάβει από την πλατφόρμα, οδηγείται σε επόμενα βήματα, όπου λαμβάνεισυμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς ή συστήνεται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό ή ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου, εφόσον κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον Covid-19.

Με αυτό τον τρόπο αποφορτίζονται τα νοσοκομεία και περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών, κάνοντας πράξη το «Μένουμε Σπίτι».

Για την υλοποίηση της εφαρμογής, η docandu, έχει συνεργαστεί με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία, όπως επίσης και μέλη του Imperial Consulting Group του πανεπιστημίου Imperial College London. Η εφαρμογή είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και θα ανανεώνεται όσο αλλάζουν οι πληροφορίες που έχουμε για τον ιό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.