Πολιτικές εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα εξαιτίας ναυαγίου αλιευτικού σκάφους

Πολιτικές εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα εξαιτίας ναυαγίου αλιευτικού σκάφους

320
Πολιτικές εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα εξαιτίας ναυαγίου αλιευτικού σκάφους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Κίνα να μην εκμεταλλευτεί την πανδημία του κορονοϊού για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη Νότια Σινική Θάλασσα, αφού το Βιετνάμ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι βύθισε ένα αλιευτικό σκάφος.

Η Κίνα επιταχύνει την κατασκευή ερευνητικών σταθμών και ειδικά στρατιωτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε τη ΛΔΚ να παραμείνει εστιασμένη στη στήριξη των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας και να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την απόσπαση της προσοχής άλλων κρατών ώστε να επεκτείνει τις παράνομες αξιώσεις της  στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Morgan Ortagus.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βιετνάμ υπέβαλε διαμαρτυρία προς το Πεκίνο, αφού η κινεζική ακτοφυλακή «εμπόδισε, χτύπησε και βύθισε» αλιευτικό σκάφος με οκτώ ψαράδες κοντά στα νησιά Paracel.

Το Βιετνάμ –το οποίο, όπως η Κίνα και η Ταϊβάν, διεκδικεί την κυριαρχία στις νήσους Paracel– κάλεσε το κινεζικό ΥΠΕΞ να προβεί σε δήλωση ώστε να αποζημιώσει τους αλιείς, να «πειθαρχήσει αυστηρά» τους υπεύθυνους αξιωματικούς και να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι «ανησυχούν σοβαρά» για το επεισόδιο. «Αυτό το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά από δράσεις της ΛΔΚ, με τις οποίες δημιουργεί ναυτικές αξιώσεις προκειμένου να υποβαθμίσει τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η Morgan Ortagus.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με το Βιετνάμ, αμφισβήτησαν τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ‒ μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, καθώς επίσης χώρος με πλούσια αποθέματα ενέργειας.

Οι εντάσεις εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με τελευταίο επεισόδιο τις κατηγορίες που εκτόξευσε η Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο ότι δεν έλεγξε την εξάπλωση του Covid-19, του ιού που έχει μολύνει πλέον περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.