Πετρέλαιο: Επίδειξη δύναμης της Σαουδικής Αραβίας

Πετρέλαιο: Επίδειξη δύναμης της Σαουδικής Αραβίας

652
Πετρέλαιο: Επίδειξη δύναμης της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα 10,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τον Μάιο, καθώς η εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί αισθητά, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας στο Ριάντ.

Ήδη η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει τα πλάνα της για αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου, με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για μια κοινή πολιτική.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στο Reuters ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, η αύξηση αυτή θα είναι της τάξης των 600.000 βαρελιών/ημέρα και αποτελεί απόρροια της αντικατάστασης του πετρελαίου με το φυσικό αέριο από τη μονάδα Al-Fadhili για την ηλεκτροπαραγωγή.

Παράλληλα, και η εξάπλωση του κορονοϊού έχει μειώσει αισθητά την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου. Το Ριάντ χρησιμοποιεί τις τεράστιες προμήθειες πετρελαίου που διαθέτει προκειμένου να ασκήσει μακροχρόνια πιέσεις στους αντιπάλους του, όπως η Ρωσία, που πωλούν το πετρέλαιό τους σε υψηλότερη τιμή.

Φωτό: Hussein Malla/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.