Iron ore: Ο σκεπτικισμός των πρωταγωνιστών για τις τιμές

Iron ore: Ο σκεπτικισμός των πρωταγωνιστών για τις τιμές

144
Iron ore: Ο σκεπτικισμός των πρωταγωνιστών για τις τιμές

O μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος του κόσμου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές, καθώς η πανδημία του κορονοϊού «βυθίζει» την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Σε ενημέρωση που είχε πρόσφατα με αναλυτές, ο Luciano Siani Pires, CFO της Vale, ανέφερε ότι η μειωμένη ζήτηση για iron ore από χαλυβουργεία εκτός Κίνας θα αντισταθμίσει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην προσφορά, προκαλώντας πιθανώς βουτιά στις τιμές, που μέχρι στιγμής φέτος διατηρούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέχρι πρόσφατα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος κινούνταν στα $90/τόνο, σύμφωνα με το S&P Platts, με αποτέλεσμα το οικονομικό χάος ελέω κορονοϊού να έχει περιορισμένη επίδραση στις εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μειωμένη ζήτηση τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα. Στην Ευρώπη η παραγωγή χάλυβα έχει υποχωρήσει κατά 15 εκατ. τόνους, στις ΗΠΑ κατά 5 εκατ. τόνους, ενώ στην Ιαπωνία κατά 3,3 εκατ. τόνους, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Vale.

Μάλιστα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα (23-27/03) σε χαμηλά εξαμήνου, στα $82/τόνο, με αναλυτές της Citigroup να εκτιμούν ότι οι απώλειες θα αγγίξουν το 17% τις επόμενες εβδομάδες και ότι η τιμή θα κινηθεί πέριξ των $70/τόνο.

Κατά τον κ. Siani, οι τιμές του iron ore διατηρήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα το α΄ τρίμηνο, ως απόρροια του συνδυασμού μειωμένης παραγωγής από Αυστραλία και Βραζιλία και μειωμένης προσφοράς από τα εγχώρια ορυχεία της Κίνας, που ωστόσο σταδιακά επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα.

To σιδηρομετάλλευμα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για μεταλλευτικούς κολοσσούς όπως η Vale, η BHP, η Fortescue Metals Group και η Rio Tinto. Κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2019, οι κορυφαίοι παίκτες στην αγορά είχαν υψηλά περιθώρια κέρδους, και αυτό διότι, ενώ η τιμή εξόρυξής του είναι κάτω από τα $15/τόνο, η τιμή πώλησής του έφτασε έως και τα $120/τόνο, μετά τις σημαντικές στρεβλώσεις στις παγκόσμιες προμήθειες από την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο της Vale.

Η Vale επιδιώκει να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τις απώλειες στην παραγωγή της και, εάν η Κίνα δεν προβεί σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας της, που θα ενισχύσουν τη ζήτηση για κύρια εμπορεύματα (όπως το iron ore), οι τιμές φυσιολογικά θα δεχτούν πιέσεις το προσεχές διάστημα.

Φωτό: Fortescue Metals Group LTD/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.