Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με πλοίο του ΠΝ της Βενεζουέλας

  8947
  Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με πλοίο του ΠΝ της Βενεζουέλας
  Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Βενεζουέλας βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση με το κρουαζιερόπλοιο RCGS RESOLUTE στη θάλασσα της Καραϊβικής. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Μαρτίου, ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου, στο οποίο δεν υπήρχαν επιβάτες, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη 1 Απρίλιου.

  Στην ανακοίνωση της Columbia Cruise Services σημειώνεται ότι το RCGS RESOLUTE προσεγγίσθηκε από ενόπλους του Πολεμικού Ναυτικού της Βενεζουέλας 13 ναυτικά μίλια από το Isla de Tortuga. Τα μέλη πληρώματος του GC-23 Naiguata διέταξαν τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου να κατευθύνει το RCGS RESOLUTE στο λιμάνι Puerto Moreno του Isla De Margarita αφού πρώτα προέβησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τoν λόγο της παρουσίας του στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

  Στη συνέχεια ο πλοίαρχος του RCGS RESOLUTE επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου δεδομένου ότι θα υπήρχε σημαντική απόκλιση στο ταξίδι του, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του πλοιάρχου το  GC-23 Naiguata προσέκρουσε εκούσια με το RCGS RESOLUTE και άνοιξε πυρ προς το κρουαζιερόπλοιο. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Βενεζουέλας άνοιξε και δεύτερη φορά πυρ και υπέστη σοβαρές ζημιές  όταν προσέκρουσε με την «μπάλα» του κρουαζιερόπλοιου «bulbous bow» με αποτέλεσμα να βυθιστεί, σημειώνει η Columbia Cruise Services.

  Το RCGS RESOLUTE δεν υπέστη υλικές ζημιές και σε επικοινωνία με τις σωστικές αρχές του Curacao ανέμενε στο σημείο του περιστατικού για μια ώρα πριν τελικά καταπλεύσει για το λιμάνι του Willemstad, όπου και ελλιμενίστηκε.

  Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε το κρουαζιερόπλοιο για το γεγονός ότι αναχώρησε από το σημείο μετά το περιστατικό. «Η κίνηση του πλοίου Resolute κρίνεται αξιόποινη, καθώς δεν προέβη στις απαραίτητες κινήσεις για τη διάσωση των μελών του πληρώματος του GC-23 Naiguata, παραβιάζοντας τις διεθνείς νομοθεσίες για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

  Παράλληλα μια δεύτερη ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Καράκας αναφέρει ότι το κρουαζιερόπλοιο διαχείρισης της Columbia Cruise Services προσέκρουσε με το Naiguata σε μία κίνηση «απόπειρας πειρατείας».

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.