Σε ελεύθερη πτώση ο μαύρος χρυσός

Σε ελεύθερη πτώση ο μαύρος χρυσός

1099
Σε ελεύθερη πτώση ο μαύρος χρυσός

Η τιμή αργού πετρελαίου μειώθηκε αισθητά σήμερα, με το αμερικανικό να υποχωρεί κάτω από τα $20/βαρέλι ενώ και το Βrent υποχώρησε σε χαμηλά 18ετίας, υπό τον φόβο ότι το lockdown ελέω κορονοϊού που επιδρά αρνητικά στη ζήτηση θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα το Brent μειώθηκε κατά 7,7% ή $1,93/βαρέλι στα $23/βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τα $22,76/βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή από το Νοέμβριο του 2002. Από την άλλη τα futures πετρελαίου τύπου WTI έφτασαν έως και τα $19,90/βαρέλι.

«Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση», δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities. «Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση και μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.

Φωτό: Stockvault

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.