Οι cargo πτήσεις σε πρώτο πλάνο

Οι cargo πτήσεις σε πρώτο πλάνο

380
Οι cargo πτήσεις σε πρώτο πλάνο

Η άνευ προηγουμένου πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην αεροπορική βιομηχανία. Ήδη πολλοί αερομεταφορείς έχουν προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις του πτητικού τους έργου, καθηλώνοντας τα περισσότερα επιβατικά αεροσκάφη.

Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση για cargo πτήσεις φαίνεται να μεγαλώνει, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για προμήθειες, κυρίως για ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης, που αποτελεί πλέον το επίκεντρο της πανδημίας, μετρώντας και τους περισσότερους νεκρούς. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες πλέον να χρησιμοποιούν τα επιβατικά τους αεροσκάφη αποκλειστικά για τη μεταφορά προμηθειών.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας φαίνεται πως προχωρούν σε διευκολύνσεις για τις αεροπορικές εταιρείες cargo και τα πληρώματά τους, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους. Πρόκειται για χαλάρωση των κανονισμών λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν οι εταιρείες, με μοναδική εξαίρεση τους κανόνες που αφορούν την ασφάλεια. Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ προχώρησε σε αποδέσμευση των χρονοθυρίδων του που ήταν διαθέσιμες μόνο για επιβατικές πτήσεις και τις κατέστησε διαθέσιμες και για εμπορικές πτήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ξεχώρισε την προσπάθεια που καταβάλλουν o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Μεξικού για τη λήψη μέτρων προς παροχή ευελιξίας στους αερομεταφορείς.

Να σημειωθεί ότι, αν και οι περισσότερες χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς ή έχουν διακόψει τις αεροπορικές συνδέσεις με άλλα κράτη, οι εμπορικές πτήσεις αποτελούν εξαίρεση.

Φωτό: Legan Koula/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.