Η Γηραιά Ήπειρος πρασινίζει

Η Γηραιά Ήπειρος πρασινίζει

364
Η Γηραιά Ήπειρος πρασινίζει

Στις αρχές Μαρτίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε το προσχέδιο του νέου ευρωπαϊκού νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή. Ο στόχος είναι ένας: η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη δεν μένει μόνο σε κουβέντες αλλά νομοθετεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με απλά λόγια, το νομοσχέδιο θα καταστήσει παράνομο, από το 2050 και μετά, το να εκπέμπει η Ευρώπη περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα μπορούν να αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί τη μετάφραση σε νόμους των πολιτικών δεσμεύσεων της Ευρώπης και θέτει την ήπειρο σε ένα μη αναστρέψιμο δρόμο προς τη βιωσιμότητα. Το προσχέδιο περιλαμβάνει τους τελικούς στόχους για το 2050, αλλά και τους μεσοπρόθεσμους για το 2030, όπου προβλέπεται μείωση των εκπομπών κατά 40%. Η Κομισιόν ωστόσο αναμένεται να ανακοινώσει αναθεωρημένους στόχους για το 2030 έως το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος, με ηγέτη την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η ίδια φάνηκε απογοητευμένη από τις εξελίξεις, καθώς θεώρησε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει επείγοντα και άμεσα μέτρα και ως εκ τούτου οι αλλαγές θα αργήσουν να γίνουν.

Παρά τις κριτικές, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα επηρεάσει τόσο το περιβάλλον αλλά και ολόκληρη την οικονομία της Ευρώπης. Η Ευρώπη αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εκπομπό αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η μοναδική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι σήμερα με σκοπό την παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία όμως δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.