Τα τρένα κατακτούν την Ταϊλάνδη

Τα τρένα κατακτούν την Ταϊλάνδη

112
Τα τρένα κατακτούν την Ταϊλάνδη

Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων προωθεί η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για τη ριζική ανανέωση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας, στοχεύοντας να δώσει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ταλανίζει τη χώρα αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς της με τις γείτονες χώρες.

Η Ταϊλάνδη έχει διαθέσει $33 δισ. για τη βελτίωση των υποδομών της τα επόμενα τρία χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθεί στη βελτίωση των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Η πλειονότητα των νέων έργων θα αφορούν την ενίσχυση των σιδηροδρομικών συνδέσεων των περιφερειακών πόλεων της χώρας με την πρωτεύουσα. Περισσότερα από $20 δισ. θα επενδυθούν στην ανάπτυξη νέων γραμμών και στην επέκταση των υφιστάμενων, καθώς και στη δημιουργία γραμμών υψηλών ταχυτήτων. Στο επίκεντρο των επενδύσεων θα βρίσκεται ο νέος κεντρικός σταθμός στην Μπανγκόκ, συνολικού κόστους $1,3 δισ., που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ασίας όταν ανοίξει τις πύλες του, το 2021.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει επενδύσει στην επαναφορά ή στη δημιουργία νέων σιδηροδρομικών συνδέσεων, όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή με το Λάος και η επαναφορά της σύνδεσης με την Καμπότζη μετά από σχεδόν μισό αιώνα. Επιπλέον, η πρώτη γραμμή υψηλών ταχυτήτων της Ταϊλάνδης θα συνδέεται με την Κίνα μέσω της πρωτεύουσας του Λάος, την Βιεντιάν, και θα αποτελεί μέρος του Belt and Road Initiative.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι νέες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο θα διπλασιάσουν την επιβατική κίνηση και θα τριπλασιάσουν τη χωρητικότητα του δικτύου για τα εμπορευματικά τρένα. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι, μετά την αναβάθμιση του δικτύου, θα μεταφέρονται περισσότεροι από 30 εκατ. τόνοι εμπορικών αγαθών.

Φωτό: Regina Ajes/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.