Το εμπόριο της Κίνας και οι ελπίδες για ανάκαμψη των λιμένων

Το εμπόριο της Κίνας και οι ελπίδες για ανάκαμψη των λιμένων

179
Το εμπόριο της Κίνας και οι ελπίδες για ανάκαμψη των λιμένων

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εμπόριο της Κίνας με τους κυριότερους εταίρους της έχει υποστεί σοβαρές μειώσεις λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μόλις εντός των πρώτων δύο μηνών του 2020, το κινεζικό εμπόριο υποχώρησε κατά 11%.

Πτώσεις σημειώθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, με τα ποσοστά να ανέρχονται σε 17,2% και 4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 14,2%, 19,6% και 15,3% αντίστοιχα.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών και πληροφοριών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, Sea Intelligence, εκτιμά ότι η διακοπή επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στη χώρα έχει ως αποτέλεσμα η ναυτιλία γραμμών της Κίνας να έχει απολέσει φορτία 1,9 εκατ. TEUs, τα οποία μεταφράζονται σε έσοδα περίπου 1,9 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα παραπάνω, θετικό στοιχείο αποτελεί η επιστροφή των λιμανιών σε κανονική λειτουργία, καθώς οι περιορισμοί που αφορούν τον κορονοϊό μειώνονται, σύμφωνα με τη CMA CGM.

Σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί στον τομέα της παραγωγής και της ροής φορτίων, καθώς όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στις εργασίες τους. Με άλλα λόγια, «οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται σε περίοδο ανάκαμψης», σύμφωνα με τη CMA CGM.

Παρ’ όλα αυτά, η επιδημία δεν έχει λάβει τέλος στην Κίνα. Η CMA CGM συνεχίζει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την υγεία του προσωπικού της. Μεταξύ άλλων, η εναλλαγή διαφορετικών ομάδων που θα δουλεύουν σε διαφορετικές βάρδιες αποτελεί ένα από τα μέτρα που θα εφαρμόσει η γαλλική εταιρεία.

Η ολική ανάκαμψη δεν θα είναι κάτι το απλό, βέβαια, καθώς η όλη κατάσταση στην Κίνα έχει επιφέρει προβλήματα στην ισορροπία των εξοπλισμών των λιμανιών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση φορτίων στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.