Tα πάνω κάτω των τιμών πετρελαίου

    427
    Tα πάνω κάτω των τιμών πετρελαίου

    Παρότι οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν κατά 25% τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, μικρή ανάκαμψη σημειώθηκε την επόμενη μέρα τόσο για το πετρέλαιο, όσο και για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ενδεικτικά, το Brent αυξήθηκε κατά 7,8%, στα 37,05 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο κατά 8,8% φτάνοντας τα 33,86 δολάρια/βαρέλι.

    Σύμφωνα με τον Bjoernar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου στην εταιρία παροχής συμβουλών σε θέματα ενεργείας Rystad, αυτή η ανοδική πορεία είναι ευκαιριακή και προσωρινή. «Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε μονάχα γιατί έπεσε τόσο χαμηλά χθες και κάποιοι κυνηγοί ευκαιριών τις ανεβάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Tonhaugen.

    Καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της παραπάνω κατάστασης, αποτελεί η διακοπή της τρίχρονης συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, προκειμένου να διεκδικήσουν, ίσως και καιροσκοπικά, κάποιο μερίδιο της αγοράς.

    Λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, τα μέλη του OPEC μετρούσαν καθημερινές οικονομικές απώλειες ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, πριν την ανακοίνωση διακοπής της συμφωνίας των μελών της. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αξία τους παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει πόλεμο για την τιμή του πετρελαίου. Ανάμεσα σε όλες τις παραμέτρους που επιδρούν στην αγορά, δεν μπορεί να παραλειφθεί και η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman δήλωσε πως δε βλέπει λόγο για τη διεξαγωγή συνάντησης του OPEC+ την περίοδο Μάϊου-Ιουνίου, εάν πρώτα δεν έχουν αποφασισθεί μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού.

    Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εμφάνισαν μία ελάχιστη ανοδική πορεία, ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όσο διαρκεί η εξάπλωσης του Covid-19.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.