Γιατί κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου;

Γιατί κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου;

861
Γιατί κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου;

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι τιμές πετρελαίου μετά την πρωτοφανή «επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στη Ρωσία για τη στήριξη των τιμών του μαύρου χρυσού.

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν όταν στην πρόσφατη σύνοδο του ΟPEC στη Βιέννη, οι χώρες-μέλη του ΟPEC με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία επέμειναν σε περικοπή της παραγωγής πετρελαίου προς στήριξη των τιμών με τη Μόσχα να εκφράζει την αντίθεσή της σε νέες περικοπές. Το Ριάντ ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα μειώσει τις τιμές πετρελαίου κατά $6-$8/βαρέλι και θα αυξήσει την παραγωγή από τον επόμενο μήνα, με τους traders ανά τον κόσμο να εκφράζουν την ανησυχία τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις συναλλαγές τους.

Κατά συνέπεια, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου μειώθηκε κατά 34% και κατρακύλησε σε χαμηλά τετραετίας στα $27,34/βαρέλι. Aπό την άλλη το Brent υποχώρησε κατά 26% στα $33,49/βαρέλι. Σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv, τα συμβόλαια και για τους δύο τύπους πετρελαίου έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991.

Και όλα αυτά ενώ ήδη η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτές αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στο να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή και ταυτόχρονα να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία για συμμόρφωση με τα “θέλω” του OPEC.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.