Νέα σιδηροδρομική σύνδεση Γερμανίας-Τσεχίας

Νέα σιδηροδρομική σύνδεση Γερμανίας-Τσεχίας

100
Νέα σιδηροδρομική σύνδεση Γερμανίας-Τσεχίας

Η Γερμανία και η Τσεχία υπέγραψαν νέα συμφωνία για την κατασκευή μιας ολοκαίνουργιας γραμμής υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει τις δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Η νέα γραμμή θα συνδέει τη Δρέσδη με την Πράγα και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού. Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος ταξιδιού ανάμεσα σε Δρέσδη και Πράγα θα μειωθεί από 2 ώρες και ένα τέταρτο σε μόλις 1 ώρα και ανάμεσα σε Πράγα και Βερολίνο, από 4 ώρες και 30 λεπτά, σε 2 ώρες και 30 λεπτά. Η νέα γραμμή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και την αύξηση της κίνησης των εμπορικών τρένων, καθώς η υφιστάμενη γραμμή στην κοιλάδα του Έλβα είναι εξαιρετικά κορεσμένη. Πιο συγκεκριμένα, τα εμπορευματικά δρομολόγια που γίνονται καθημερινά αναμένεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί έως το 2030 σε σχέση με αυτά που διεξάγονταν το 2010.

Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία των υπουργών Μεταφορών των δύο χωρών καθώς και εκπροσώπων των γερμανικών (Deutsche Bahn) και τσεχικών (Správa Želecnic) σιδηροδρόμων. Η εντυπωσιακή νέα γραμμή θα επιτρέπει ταχύτητες μέχρι και 230 χλμ./ώρα και θα περιλαμβάνει και ένα νέο τούνελ στα σύνορα Γερμανίας και Τσεχίας, συνολικού μήκους 26 χλμ.

Η νέα γραμμή αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών TEN-T και συγκεκριμένα του διαδρόμου Eastern-Mediterranean. Ο συγκεκριμένος διάδρομος είναι σχεδιασμένος ώστε να ενώνει τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα με τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Φωτό: Filip Albert/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.