ΗΑΕ: Έρχονται πυρηνικά εργοστάσια

ΗΑΕ: Έρχονται πυρηνικά εργοστάσια

217
ΗΑΕ: Έρχονται πυρηνικά εργοστάσια

Ένα ακόμα βήμα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε, καθώς εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας (FANR) του αραβικού κράτους έδωσε στην εταιρεία διαχείρισης Nawah το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα Μπαράκα στο Άμπου Ντάμπι.

Ο πυρηνικός σταθμός που θα λειτουργήσει θα είναι ο πρώτος όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρου του αραβικού κόσμου. Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βασίζουν τη μέχρι τώρα ευημερία τους στην παραγωγή και στην πώληση ορυκτών καυσίμων, η χώρα σχεδιάζει την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων συνολικά πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο στόχος που έχει θέσει είναι η ενεργειακή εξασφάλιση της χώρας για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια και η μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εμπορική λειτουργία του αντιδραστήρα. Η κυβέρνηση όμως της χώρας σχεδιάζει την πλήρη λειτουργία και των τεσσάρων αντιδραστήρων έως το 2023. Το έργο θα κοστίσει συνολικά περίπου 22,5 δισ. ευρώ και, όταν είναι πλήρως λειτουργικό, θα παράγει 5.600 MW ηλεκτρισμού, καλύπτοντας το 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Φωτό:  Abedin Taherkenareh/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.