Νιγηρία: Το πετρέλαιο σε κρίση

Νιγηρία: Το πετρέλαιο σε κρίση

164
Νιγηρία: Το πετρέλαιο σε κρίση

H αβεβαιότητα αναφορικά με την ασφάλεια αλλά και τα υψηλά κόστη παραγωγής ενέργειας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας έως και 35% σε ορίζοντα δεκαετίας, εάν δεν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στην αφρικανική χώρα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε νέα έρευνά της η Wood Mackenzie, προσθέτοντας ότι εταιρείες από το εξωτερικό αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις όταν αποφασίζουν να επενδύσουν στον ενεργειακό κλάδο της χώρας. H εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τονίζει ότι τουλάχιστον τρία υπεράκτια πεδία άντλησης πετρελαίου βαθέων υδάτων, τα οποία μπορούν να παράγουν έσοδα έως και $2 δισ. ετησίως για το νιγηριανό κράτος, είναι πιθανό να καθυστερήσουν,

καθώς εταιρείες επιλέγουν να επενδύσουν σε χώρες με πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

«Η Νιγηρία θα εισέλθει σε μια απότομη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της, είναι απαραίτητο να αναπτύξει επιπλέον πεδία», αναφέρει ο Lennert Koch, αναλυτής του οίκου Wood Mackenzie.

Ο ίδιος τονίζει στο Reuters ότι, χωρίς τα τρία αυτά σημαντικά πεδία, η παραγωγή της αφρικανικής χώρας είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά 35% την επόμενη δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι η Νιγηρία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου της αφρικανικής ηπείρου, με την παραγωγή της να ανέρχεται σε 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ ο μαύρος χρυσός αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων από ξένο συνάλλαγμα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα της Wood Mackenzie, θα χρειαστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη επενδυτών και κατά συνέπεια ο κλάδος της ενέργειας να μη συρρικνωθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.