Η αλλαγή πλεύσης του Τζόνσον και η αντίδραση των αγορών

Η αλλαγή πλεύσης του Τζόνσον και η αντίδραση των αγορών

332
Η αλλαγή πλεύσης του Τζόνσον και η αντίδραση των αγορών

H παραίτηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Σάτζιντ Τζάβιντ, την περασμένη εβδομάδα εντάχθηκε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Τζόνσον και θεωρήθηκε από πολλούς δάκτυλος του Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο Κάμινγκς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, έχει την πρόθεση να αλλάξει άρδην το κυβερνητικό σχήμα και έχει πλέον δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και υπουργείου για τη χάραξη της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της εκλογής στην ηπειρωτική Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει σχέδιο για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται χαλάρωση των δημοσιονομικών, κάτι που επιθυμούσε να εισαγάγει και ο Σάτζιντ Τζάβιντ, με τον διάδοχό του, Ρίσι Σουνάκ, να καλείται να αντιμετωπίσει και αυτό πέραν όλων των άλλων.

Η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνοδεύτηκε από άνοδο των μετοχών εταιρειών που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά. Κυρίως κατασκευαστικές και εταιρείες ακινήτων υπήρξαν ιδιαίτερα επωφελημένες από την εξέλιξη αυτή. Αναμφίβολα η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη του χρόνου θα αντισταθμίσει τα όποια οφέλη υπάρξουν από την αύξηση των δημοσίων δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση Τζόνσον.

Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, οι κεφαλαιαγορές ενισχύθηκαν, οδηγούμενες από την επιβραδυνόμενη αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού, που βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα αυξημένα επιβεβαιωμένα κρούσματα λόγω αλλαγής του τρόπου διάγνωσης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τις 67.000 και οι νεκροί τους 1.800, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών να συναντάται στην ενδοχώρα της Κίνας. Θα πρέπει, τέλος, να θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην εξάπλωση του ιού θα φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές.

Πηγή: www.quiltercheviot.com/uk/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.