Πώς και γιατί η Ανγκόλα θα απασχολήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα...

Πώς και γιατί η Ανγκόλα θα απασχολήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα έτη

1167
Πώς και γιατί η Ανγκόλα θα απασχολήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα έτη

Σε συνέντευξη Τύπου σε νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Ανγκόλας, Diamantino de Azevedo, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγής, της διύλισης και της διανομής του πετρελαίου της χώρας και των υποπροϊόντων του. Αν και η Ανγκόλα παράγει περισσότερα από 1,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα επανεισάγει, επίσης, περίπου το 80% των αναγκών της, ειδικά όσον αφορά τα υποπροϊόντα αργού πετρελαίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει τρία σημαντικά έργα, που αφορούν την κατασκευή σύγχρονων διυλιστηρίων αλλά και την επέκταση του διυλιστηρίου στην πρωτεύουσα Λουάντα. Με την ολοκλήρωση των τεσσάρων έργων, η Ανγκόλα θα είναι παντελώς αυτάρκης σε πετρέλαιο και θα μπορεί πλέον να εξάγει το πλεόνασμα που παράγει. Ο υπουργός τόνισε ότι παράλληλος στόχος είναι και η κατασκευή περισσότερων δεξαμενών και μονάδων αποθήκευσης πετρελαϊκών προϊόντων στην ξηρά.

Όσον αφορά τον τομέα εξόρυξης, ο κ. Diamantino de Azevedo υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πρόγραμμα χαρτογράφησης της χώρας και θα μπορέσει να ανακοινώσει τις πραγματικές ικανότητές της ως προς την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου και των κοιτασμάτων της. Η κυβέρνηση, με τη συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών, έχει εκπονήσει προγράμματα εξερεύνησης, για την ανίχνευση κοιτασμάτων μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου και άλλων μετάλλων. Ειδικά για την παραγωγή σιδήρου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η μονάδα εξόρυξης στα ορυχεία Cassinga εκσυγχρονίζεται και σε λίγο καιρό θα συμπεριλαμβάνει νέες μονάδες, που θα μετατρέπουν το συγκεκριμένο μετάλλευμα σε χάλυβα.

Αναφορικά με τη βιομηχανία διαμαντιών της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι, μαζί με την αύξηση της παραγωγής, υλοποιούνται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων κοπής διαμαντιών στις επαρχίες όπου εστιάζεται η εξόρυξη των διαμαντιών.

Φωτό: Guillaume Horcajuelo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.