Οι κεφαλαιαγορές σε τεντωμένο σχοινί

Οι κεφαλαιαγορές σε τεντωμένο σχοινί

86
Οι κεφαλαιαγορές σε τεντωμένο σχοινί

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον νέο κορονοϊό έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο του SARS, oι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως ανέκαμψαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, ανακτώντας το χαμένο έδαφος του προηγούμενο διαστήματος. Υπάρχει, συνεπώς, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η εξάπλωση του ιού θα περιοριστεί και ο οικονομικός του αντίκτυπος θα είναι μικρός.

Στην πραγματικότητα είναι αρκετά νωρίς να προεξοφληθεί το οτιδήποτε. Η κινεζική οικονομία φαντάζει «βραχυκυκλωμένη», με την εγχώρια παραγωγή και την κατανάλωση να πλήττονται άμεσα. Ήδη σταδιακά πολλές βιομηχανίες επανέρχονται στην «ενεργό δράση», ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα αυτών θα αργήσει να επιστρέψει στην κανονικότητα, υπό τον φόβο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Αναλυτές και οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η επίδραση του ιού στο ΑΕΠ της Κίνας το τρίμηνο θα είναι μια υποχώρηση της τάξεως του 1-2%.

Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις σε τρίτες χώρες είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Οι περισσότερο αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι προσωρινός και τα επίπεδα δραστηριότητας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η περασμένη εβδομάδα αναμφίβολα αποτέλεσε μία από τις καλύτερες για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαλλάχθηκε και από τις δύο κατηγορίες τις οποίες του απήγγειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέλιξη που βέβαια δεν προκάλεσε έκπληξη. Τα ευχάριστα –για τον Τραμπ– νέα συνέπεσαν χρονικά με τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις των κεφαλαιαγορών και τα πολύ υψηλά επίπεδα απασχόλησης. Παράλληλα το 60% των Αμερικανών πολιτών δήλωσαν ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Η κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία των Δημοκρατικών καλά κρατεί, με τον Τραμπ να έχει αρκετούς και σοβαρούς λόγους να αισιοδοξεί για την επανεκλογή του μετά τη λήξη της περιπέτειας της παραπομπής του.

Πηγή: QUILTERCHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.