«Συνωστισμός» ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

«Συνωστισμός» ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

382
«Συνωστισμός» ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

H Nότια Κορέα αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, μετά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την αποστολή βοήθειας, φοβούμενη επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια από ιρανικές δυνάμεις.

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που έπλεαν στα Στενά του Ορμούζ το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα αξιωματούχοι των ΗΠΑ να κάνουν έκκληση για μια συντονισμένη ναυτική αποστολή στην περιοχή.

Ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποφάσισε να στείλει στα Στενά του Ορμούζ δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της, που ήδη επιχειρούσαν στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της ασιατικής χώρας, παρά την εξέλιξη αυτή, η Νότια Κορέα δεν θα συμμετάσχει επισήμως στη διεθνή συμμαχία ναυτικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, αξιωματούχοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η

κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας για τα νοτιοκορεατικά πλοία στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσβλέπουν στη δημιουργία μιας αποστολής για την επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ. Πιο συγκεκριμένα, Γαλλία, Πορτογαλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα συμφώνησαν κατ’ αρχάς σε πολιτικό επίπεδο για τη σύσταση μιας τέτοιας αποστολής στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.