Το τέλος της «χρυσής» γερμανικής οικονομίας;

Το τέλος της «χρυσής» γερμανικής οικονομίας;

187
Το τέλος της «χρυσής» γερμανικής οικονομίας;

Στα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από το 2013, στο 0,6%, επεκτάθηκε η γερμανική οικονομία το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία μεταδίδει η Deutsche Welle. Το Brexit και οι διεθνείς εμπορικές διενέξεις επηρέασαν σημαντικά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, περιορίζοντας αισθητά την ανάπτυξή της.

Ενόσω το πλεόνασμα της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να φτάσει στα 13,5 δις ευρώ, πληθαίνουν οι εκκλήσεις διεθνώς ώστε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να προβεί σε αύξηση των δαπανών.

Το 2019, η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε κατά 0,6%, ενώ το 2018 η ανάπτυξη ανερχόταν σε 1,5% και το 2017 σε 2,5%. Ωστόσο, παρά τον περιορισμό της, το 2019 ήταν το δέκατο συνεχόμενο έτος επέκτασης της γερμανικής οικονομίας, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την ένωση των δύο Γερμανιών.

Η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας επηρέασε σημαντικά την οικονομία της Γερμανίας, η οποία έχει σταθερά εξαγωγικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα λόγω Brexit καθώς επίσης και η σταδιακή μετάβαση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν επίσης στον περιορισμό της ανάπτυξης.

Αναλυτές ήδη προαναγγέλλουν το τέλος της «χρυσής» γερμανικής δεκαετίας, θεωρώντας ότι το συσσωρευμένο πλεόνασμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε νέες επενδυτικές κινήσεις, στους τομείς των υποδομών, της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης.

Φωτό: AC Almelor/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.