Με ξέφρενους ρυθμούς το παγκόσμιο χρέος

Με ξέφρενους ρυθμούς το παγκόσμιο χρέος

185
Με ξέφρενους ρυθμούς το παγκόσμιο χρέος

Tο παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα $257 τρις τους προσεχείς μήνες, σημείωσε το Institute of International Finance (IIF) τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική περιορισμού της «ξέφρενης» ανοδικής πορείας του.

Σύμφωνα με το Reuters, o ανωτέρω αριθμός αντιστοιχεί σε χρέος $32.500 για καθέναν από τους 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Μάλιστα το χρέος είναι πάνω από 3,2 φορές υψηλότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά $9 τρις τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2019.

Στα επιμέρους στοιχεία του IIF, το χρέος της Κίνας προσεγγίζει το 310% του ΑΕΠ και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Την ίδια ώρα, το χρέος των νοικοκυριών προς το εκάστοτε ΑΕΠ έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τον Λίβανο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Τέλος, κατά το IIF, μόνο το χρέος των εθνικών κυβερνήσεων αναμένεται να σπάσει το φράγμα των $70 τρις.

Φωτό: Edward He/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.