Σκάνδαλο για καρτέλ στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

Σκάνδαλο για καρτέλ στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

778
Σκάνδαλο για καρτέλ στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

Χωρίς έκπληξη αντέδρασε ο τοπικός Τύπος της Νότιας Κορέας στην είδηση ότι οι αρμόδιες κορεατικές αρχές για τον ανταγωνισμό επέβαλαν βαριά πρόστιμα σε έξι εταιρείες στον κλάδο φορτοεκφόρτωσης βαρέων φορτίων στη Νότια Κορέα. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις εταιρείες Dongbang, CJ Logistics, Sebang, Global, KCTC και Korea Logistics για δημιουργία καρτέλ ως προς την υποβολή προσφορών προς τη Hyundai Heavy Industries (HHI), τον μεγαλύτερο όμιλο ναυπηγείων της χώρας.

Το συνολικό πρόστιμο ξεπερνά τα 5,87 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και αφορά την, σε διάστημα 14 ετών, σύναψη τυπικών και άτυπων συμφωνιών μεταξύ των έξι ανταγωνιστριών εταιρειών, ορίζοντας κοινές τιμές προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε στην Dongbang ($2,34 εκατ.), ενώ ακολούθησε αυτό στη Sebang ($1,6 εκατ.

Αν και από το 2005 η HHI υιοθετεί μια ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών για τις μεταφορές βαρέων οχημάτων, η Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (FTC) έκρινε ότι οι έξι εταιρείες εκμεταλλεύονταν, μέχρι και το 2018, τη συγκεκριμένη αγορά μέσω αθέμιτων πρακτικών: σε ορισμένες περιπτώσεις όριζαν κοινές τιμές στις προσφορές τους, διαχώριζαν και διένειμαν προκαταβολικά μεταξύ τους τις υποβληθείσες προτάσεις που ενδιέφεραν κάθε εταιρεία ή δεν επέτρεπαν, μέσω κοινής κατάθεσης προτάσεων, σε νεοεισερχόμενους να υποβάλουν χαμηλότερες σε κόστος προσφορές. Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Dongbang και ακολούθως στη Sebang.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.