Κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ;

Κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ;

1568
Κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ;

Ανησυχία αν όχι τρόμο προκαλούν οι πρόσφατες εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά την βομβιστική επίθεση και την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μάλιστα άμεση ήταν η απάντηση της Τεχεράνης καθώς χθες εξαπέλυσε πύραυλο σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, βάζοντας κυριολεκτικά «φωτιά» στη Μέση Ανατολή.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, πεδίο έντονου προβληματισμού και σκεπτικισμού για τους διαχειριστές δεξαμενόπλοιων, που κατά κόρον πλέουν στην περιοχή για την μεταφορά πετρελαίου. Ας μην λησμονούμε και τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Wall Street Journal και τους Financial Times, μεγάλες διαχειρίστριες εταιρείες δεξαμενόπλοιων όπως η Petrobras και η κρατική της Σαουδικής Αραβίας, Bahri, αποφάσισαν να διακόψουν τους πλόες τους στα Στενά του Ορμούζ, στον απόηχο των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων. Μάλιστα, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιθέσεις ιρανικών δυνάμεων σε αμερικανικά πλοία που πλέουν ή/και θα πλεύσουν στα ύδατα της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι στον Κόλπο επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα αλλά και για τον τομέα της ενέργειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο συνεδρίου στο Άμπου Ντάμπι, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για την μεταφορά πετρελαίου μέσω του κρίσιμου αυτού κόμβου, που ουσιαστικά ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων ροών μαύρου χρυσού.

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η «εκδίκηση» του Ιράν δεν θα σταματήσει στον πύραυλο στις αμερικανικές βάσεις, ενώ το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας 13 σενάρια «αντεπίθεσης» του Ιράν στην Ουάσιγκτον.

Τέλος στο μέτωπο του πετρελαίου, ο OPEC δεν συζητά αυτή τη στιγμή νέα μέτρα για να προστατευθεί η προσφορά, ωστόσο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σε περίπτωση ανεπάρκειας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.