Τέλος οι πτήσεις πάνω από το Ιράν συστήνουν αερομεταφορείς

    421
    Τέλος οι πτήσεις πάνω από το Ιράν συστήνουν αερομεταφορείς

    Σημαντικοί διεθνείς αερομεταφορείς ανακοίνωσαν ότι από σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα αποφεύγουν οποιαδήποτε πτήση στον ιρανικό εναέριο χώρο και θα επανασχεδιάσουν όλες τις πτήσεις τους προκειμένου να μην εκτελούνται πτήσεις τους πάνω από το Ιράν. Η απόφαση της Qantas, της  Etihad, της Air France, της Singapore Αirlines, της China Airlines, της Lufthansa, της Malaysia Airlines, της Air Canada  και της Emirates ελήφθηκε από τις κεντρικές διοικήσεις τους, μετά την έναρξη των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων στις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στο Ιράκ. Όπως δήλωσε ο αμερικανικός στρατός, το Ιράν πυροδότησε χθες βράδυ πάνω από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός του, στοχεύοντας τουλάχιστον σε δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις όπου διέμενε πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε επίσης ότι ακύρωσε τις σημερινές πτήσεις προς και από την Τεχεράνη και το Erbil. Η Emirates και η FlyDubai ακύρωσαν σήμερα όλες τις πτήσεις τους προς Βαγδάτη. Η Qatar Airways και οι Turkish Airlines ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά προς το παρόν δεν θα προβούν σε καμία αλλαγή στις πτήσεις ή στην πορεία των αεροσκαφών τους προς ή πάνω από το Ιράν.

    Οι περισσότερες ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών ακολούθησαν τη συντριβή σήμερα το πρωί του ουκρανικού Boeing στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου σκοτώθηκαν 176 επιβάτες. Αν και αρχικά η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη, μετέπειτα σε επίσημη ανακοίνωσή του το Κίεβο απέφυγε να διευκρινίσει τους λόγους της συντριβής, μη αποκλείοντας την κατάρριψή του από πύραυλο ή από τρομοκρατικό χτύπημα. Η αποφυγή του εναερίου χώρου του Ιράν αποτελεί σημαντικό «βραχνά» για πολλούς διεθνείς αερομεταφορείς, αφού μετά την αποφυγή του εναερίου χώρου της Συρίας και της Υεμένης οι πτήσεις τους από και προς Ασία γίνονται πιο χρονοβόρες για τους επιβάτες άρα και πιο δαπανηρές, κυρίως λόγω της επιπλέον κατανάλωσης καυσίμων.

    Όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ασία συνίσταται να πληροφορηθούν από τις αεροπορικές εταιρείες για το συνολικό χρόνο της πτήσης προκειμένου να γνωρίζουν τυχόν καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.