Οι παράνομες απορρίψεις στη θάλασσα στο στόχαστρο της ΙΝΤΕRPOL

Οι παράνομες απορρίψεις στη θάλασσα στο στόχαστρο της ΙΝΤΕRPOL

241
Οι παράνομες απορρίψεις στη θάλασσα στο στόχαστρο της ΙΝΤΕRPOL

Μια επιχείρηση διεθνούς συμμετοχής και εμβέλειας ολοκλήρωσε πρόσφατα η INTERPOL, στην οποία συμμετείχαν σώματα ασφαλείας και διωκτικές αρχές από 61 χώρες. Σκοπός της εγκληματολογικής έρευνας ήταν να εντοπίσουν και να καταγράψουν οι αρμόδιες αρχές συλλογικά τις χιλιάδες, πλέον, παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση.

Με την κωδική ονομασία «30 ημέρες στη θάλασσα 2.0», η επιχείρηση διήρκεσε από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2019 και συγκέντρωσε περισσότερες από 200 αρμόδιες αρχές, από όλο τον κόσμο, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία που σχετίζονται με το διεθνές έγκλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία είναι μάλλον ανησυχητικά, αφού αναδεικνύουν ότι πάνω από 3.000 αδικήματα εντοπίστηκαν κατά τις 17.000 επιθεωρήσεις. Τα αδικήματα μάλιστα –όπως οι παράνομες απορρίψεις στη θάλασσα, στα ποτάμια ή στις παράκτιες περιοχές– διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπραχθεί κατά κύριο λόγο για να αποφευχθεί το κόστος συμμόρφωσης με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο της παραπάνω επιχείρησης, η INTERPOL φιλοξένησε ένα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης (OCC) στη Σιγκαπούρη για να εντοπίσει το παράνομο εμπόριο πλαστικών απορριμμάτων, μια βασική απειλή, όπως αναφέρει η γραμματεία του διακρατικού οργανισμού στη Λυών, για την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το ευρωπαϊκό σκέλος της έρευνας συντονίστηκε σε συνεργασία με την Europol και τη Frontex – την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής.

Η INTERPOL συνεργάζεται πλέον με περισσότερους από 100 οργανισμούς για περαιτέρω έρευνες ή διώξεις που σχετίζονται με ευρήματα αλλά και συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες που εντοπίστηκαν κατά την επιχείρηση «30 ημέρες στη θάλασσα 2.0».

Φωτό: REHAN KHAN/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.