Βόρειο Πέρασμα: Η Δανία προειδοποιεί τη Ρωσία

Βόρειο Πέρασμα: Η Δανία προειδοποιεί τη Ρωσία

874
Βόρειο Πέρασμα: Η Δανία προειδοποιεί τη Ρωσία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσε πρόσφατα ότι η Δανία σχεδιάζει να ενισχύσει τις δυνατότητες στρατιωτικής επιτήρησής της στην Αρκτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου της, ως απάντηση στην αυξανόμενη και διευρυμένη παρουσία της Ρωσίας στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κοστίζουν περίπου 221 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και έχουν σκοπό τόσο την παρακολούθηση των ρωσικών δραστηριοτήτων στην περιοχή όσο –κυρίως– και την καταγραφή δεδομένων που αφορούν το περιβάλλον και τον αντίκτυπο στο οικοσύστημα της αυξανόμενης ανθρώπινης παρουσίας.

«Παρακολουθούμε συστηματικά την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής», τόνισε χαρακτηριστικά η Δανή πρωθυπουργός σε τοπικά ΜΜΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2019, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο και την 70ή επέτειο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συνέντευξή της, η κ. Frederiksen δήλωσε ότι η Δανία προτίθεται να αυξήσει τη διαρκή και συστηματική επιτήρηση με ραντάρ στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το δικαίωμά της να διεξάγει θαλάσσιες, αεροπορικές και διαστημικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και καταγραφής πάνω από την Αρκτική.

Η πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα απαιτήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων αμυντικών κονδυλίων και τη μετέπειτα έγκριση από το δανικό κοινοβούλιο.

Φωτό: Bernd Wuestneck/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.