Συγχώνευση ΗΗΙ-DSME: Η αντίδραση των Βρυξελλών

Συγχώνευση ΗΗΙ-DSME: Η αντίδραση των Βρυξελλών

425
Συγχώνευση ΗΗΙ-DSME: Η αντίδραση των Βρυξελλών

Η επερχόμενη mega-συγχώνευση των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων Hyundai Heavy Industries Co. (HHI) και Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) έχει φέρει σωρεία αντιδράσεων αναφορικά με τη διατήρηση των συνθηκών πλήρους ανταγωνισμού στη βιομηχανία.

Έτσι, μετά τις αρχές ανταγωνισμού της Σιγκαπούρης, που πρόσφατα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον «γάμο» των δύο κορυφαίων ναυπηγείων της Νότιας Κορέας, τα αρμόδια τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόκειται να διενεργήσουν λεπτομερή αξιολόγηση για την ενοποίηση HHI-DSME.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μονοπωλιακά καμπανάκια από τη συμφωνία HHI-DSME» και προσθέτουν ότι η αξιολόγηση της ΕΕ θα διαρκέσει έξι μήνες και θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι όλο και περισσότερες αρχές κρατών ενίστανται στη συγχώνευση που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ναυπηγικό όμιλο στην ιστορία, δεδομένου ότι δύο αυτά ναυπηγεία συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν το 52% των παραγγελιών LNG, ενώ συνολικά κατέχουν μερίδιο αγοράς 20%.

Μέχρι στιγμής μόνο οι αρχές ανταγωνισμού του Καζακστάν έδωσαν το πράσινο φως για την ενοποίηση των DSME και HHI στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ νομοθέτες άλλων χωρών εξετάζουν εξονυχιστικά τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.