Ύπνος: Σύμμαχος στην υγεία των ναυτικών

Ύπνος: Σύμμαχος στην υγεία των ναυτικών

751
Ύπνος: Σύμμαχος στην υγεία των ναυτικών

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η αγχώδης διαταραχή είναι η δεύτερη σε συχνότητα ψυχική νόσος των ναυτικών. Το άγχος μάλιστα καθιστά τους ναυτικούς επιρρεπείς σε περισσότερα ατυχήματα, επηρεάζοντας επομένως και τη σωματική τους υγεία.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ανέδειξε το πώς ο βαθύς ύπνος μπορεί να δράσει ως αγχολυτικό. Ο βαθύς ύπνος αποτελεί στάδιο του ύπνου κατά το οποίο η εγκεφαλική δραστηριότητα, ο καρδιακός ρυθμός και οι αναπνοές μειώνονται. Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκειά του ο εγκέφαλός μας αναδιοργανώνεται, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση του επιπέδου του άγχους. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε πως η αϋπνία μπορεί να πυροδοτήσει αύξηση του άγχους κατά 30%.

Ο βαθύς ύπνος είναι δυνατόν να δράσει ως φυσικό αγχολυτικό μέσο για τις αγχώδεις διαταραχές, αρκεί να επιτυγχάνεται σε συχνή βάση. Γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται η αποφυγή μεγάλων γευμάτων, αλκοόλ, νικοτίνης και έντονης σωματικής άσκησης πριν από τον ύπνο. Επιπλέον, καλό θα ήταν κανείς να αποφεύγει την παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν κοιμηθεί, να ελαττώσει το φως και τους ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου και να επιλέξει την κατάλληλη θερμοκρασία του δωματίου με υποκειμενικά κριτήρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.