«Γκρεμίζεται» η αγορά του HSFO ενόψει 2020

«Γκρεμίζεται» η αγορά του HSFO ενόψει 2020

2260
«Γκρεμίζεται» η αγορά του HSFO ενόψει 2020

Η παγκόσμια βιομηχανία καυσίμων σχεδιάζει το πώς θα προσαρμοστεί στη νέα διαμορφωθείσα πραγματικότητα από την 1η Ιανουαρίου 2020, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία του IMO για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων θείου. Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν από το MABUX (Marine Bunker Exchange), πολλά λιμάνια ανεφοδιασμού φέρονται να μειώνουν τα αποθέματά τους σε μη συμβατά με τη νέα νομοθεσία καύσιμα, κάτι που θα μειώσει ταυτόχρονα την ευελιξία των πλοίων που έχουν επιλέξει scrubbers όσον αφορά την επιλογή σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων. Ο επικεφαλής του MABUX, Ivanov Sergey, ανέφερε πως σημαντικά λιμάνια της Ασίας, όπως η Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα, έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση μείωσης των αποθεμάτων τους σε ΗSFO, ενώ και στο λιμάνι του Ρότερνταμ οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση από τα 1.941.000 κ.μ. στα 1.693.000 κ.μ. τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του MABUX, από τα 700 διαθέσιμα διυλιστήρια παραγωγής HSFO αυτή τη στιγμή, την επόμενη χρονιά τουλάχιστον τα 200 θα ανακοινώσουν τη διακοπή παραγωγής του συγκεκριμένου καυσίμου, τηρώντας στάση παρατηρητή στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι άμεση επίδραση στην εξέλιξη των γεγονότων και κατ’ επέκταση στη διαθεσιμότητα των καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε θείο θα έχει μια πιθανή νομοθεσία για τα scrubbers ανοιχτού τύπου, τα οποία έχουν ήδη απαγορευτεί σε ορισμένα λιμάνια για περιβαλλοντικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των scrubbers που έχουν τοποθετηθεί στον στόλο είναι ανοιχτού τύπου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.