Πρωτοφανής μείωση στα έσοδα των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών

Πρωτοφανής μείωση στα έσοδα των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών

237
Πρωτοφανής μείωση στα έσοδα των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών

Οι δώδεκα μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο είδαν τα καθαρά τους έσοδα να μειώνονται κατά το γ΄ τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδά τους την αντίστοιχη περίοδο το 2018.

Στο σύνολό τους, οι ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, BP, Royal Dutch Shell, Total S.A., Eni, Rosneft και η νορβηγική Equinor κατέγραψαν μείωση στα καθαρά τους έσοδα κατά 56% y-o-y. Σε καθαρούς αριθμούς, τα συνολικά καθαρά έσοδά τους έφτασαν τα $14,24 δις κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν το ίδιο διάστημα του 2018 άγγιζαν τα $32,51 δις.

Κυριότερος λόγος των αποτελεσμάτων αυτών είναι η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 17,5% y-o-y στο εξεταζόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent, που αποτελεί παγκοσμίως μέτρο σύγκρισης της τιμής του πετρελαίου, έπεσε στα $61,90/βαρέλι το γ΄ τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με τα $75/βαρέλι που ήταν κατά μέσο όρο το γ΄ τρίμηνο του 2018.

Άλλοι παράγοντες που πιθανότατα επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα των προαναφερόμενων πετρελαϊκών κολοσσών είναι η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου στην αγορά, λόγω της αύξησης της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τη λήξη του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.