Δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, η πατρίδα δεν...

Δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν»

12004
Δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν»

Παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Τραγάκη, Βουλευτών Πειραιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου και ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ και πλήθος προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του  Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι, δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη προς το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Α Νικόλαος Τσούνης ΠΝ  δήλωσε: «ανήκω σε μια χώρα μικρή, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο. Σε έναν μικρό τόπο αλλά με μεγάλη παράδοση… Η χώρα του Σεφέρη μικρής σε μέγεθος, αλλά με μεγάλη συνέχεια» συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία μας, οι νεκροί, οι αγέννητοι» μας καλούν να είμαστε αντάξιοι αυτής της συνέχειας. Η προσπάθεια είναι δύσκολη επεσήμανε ο ΑΓΕΝ, «σαν καράβι που παλεύει σε κακοκαιρία» και απαιτεί συλλογική δουλειά με πραγματικούς μπροστάρηδες σαν τον Παναγιώτη Λασκαρίδη. Το πλοίο πολλαπλών ρόλων υποστήριξης μονάδων και έργων του στόλου όπως ο Άτλας της μυθολογίας έρχεται να επωμιστεί ένα βάρος σημαντικό μεταφοράς, εξυπηρέτησης, συνδρομής, ρυμούλκησης,  αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης δήλωσε ο ΑΓΕΝ.

Ο δωρητής Παναγιώτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη  στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τον ίδιο κ την οικογένειά του διότι μπόρεσε να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο που θα συνδράμει στις αποστολές πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά. Τόνισε επίσης ότι «η πατρίδα δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πατρίδα τους. Η πατρίδα δεν χρωστάει τίποτα,  εμείς όλοι, ως πολίτες, της χρωστάμε». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη συμπλήρωσε επίσης ότι «η βοήθεια (προς την πατρίδα) πρέπει να προέρχεται από όλους τους Έλληνες και όποιος έχει πολλά πρέπει να δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα να δίνει λίγα και όποιος δεν έχει καθόλου δυνατότητα δεν χρειάζεται να δίνει καθόλου».

Ο κ. Λασκαρίδης επεσήμανε επίσης ότι ο εξοπλισμός του ΠΝ τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί και πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο δεύτερος εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας αναφέροντας ότι  «από το προσωπικό του ΠΝ κανείς Έλληνας δεν έχει παραπάνω αλλά θα ήμουν πιο ικανοποιημένος να έχω έναν καλό αξιωματικό, παρά απλά ένα καλό βαπόρι. Καλό βαπόρι βρίσκεις αλλά καλό αξιωματικό χρειάζεσαι χρόνια να τον φτιάξεις».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μεγάλη δωρεά του κ. Λασκαρίδη αποτελεί την απαρχή της ανανέωσης του πολεμικού μας ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει «η πατριωτική χειρονομία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  να αποτελέσει παράδειγμα σε όσους έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις ,σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πλοίο θα τύχει της μέγιστης εκμετάλλευσης για τις ανάγκες του εθνικού στόλου και της πατρίδας.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αφού τόνισε ότι «οι έννοιες θάλασσα και Ελλάδα είναι ταυτόσημες» υποστήριξε ότι «τέτοια πλοία είναι μονάδες υψηλής αξίας και πολλαπλασιαστές ισχύος». Ο υπουργός συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι «μετά από πολύ καιρό εντάσσεται στο στόλο ένα σύγχρονο πλοίο με σημαντικές προδιαγραφές».

Συνεχάρη μάλιστα προσωπικά τον κ. Λασκαρίδη ο οποίος όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο  κ. Παναγιωτόπουλος «δηλώνει συνεχώς παρών στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στον κ . Π. Λασκαρίδη υποστήριξε εμφατικά ότι «συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των εθνικών ευεργετών». Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε για τον χορηγό ότι το πλοίο αυτό αποτελεί ένα δείγμα μόνο της προσφοράς του αλλά «με τη σεμνότητα που διακρίνει τον κ. Λασκαρίδη  και ταιριάζει σε έναν πραγματικό ευπατρίδη δεν θέλησε ποτέ να προβληθεί η συνεχής προσφορά του στις ένοπλες δυνάμεις». Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι διότι ο τόπος έχει πάντα ανάγκη από αυτούς που στηρίζουν την πατρίδα, το έθνος και το λαό του. Κλείνοντας, εμμέσως πλην σαφώς απαντώντας στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, υπογράμμισε ότι το ΠΝ είναι φύλακας συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ: «απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις κ αυθαιρεσίες εμείς οι Έλληνες αποδεικνύουμε ότι θα είμαστε εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας και ως προς τα σύνορα και ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι  επιβάλλεται ως προς αυτές τις κατευθύνσεις και η σύμπραξη της ΕΕ, όφελος της οποίας είναι να διαφυλαχτούν τα σύνορά μας τα οποία είναι και σύνορά της.

Το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» είναι μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων. Είναι ναυπηγημένο για τον εν πλω ανεφοδιασμό άλλων σκαφών του Στόλου με καύσιμα και εφόδια αλλά  και για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Ανάδοχος του πλοίου ήταν η κυρία Σουζάνα Λασκαρίδη.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.