Γάμος για μία άδεια κυκλοφορίας

Γάμος για μία άδεια κυκλοφορίας

122
Γάμος για μία άδεια κυκλοφορίας

Η περιβαλλοντική ρύπανση στην Κίνα αποτελεί χρονίζον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της ρύπανσης του εδάφους, του νερού και του ατμοσφαιρικού αέρα.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα έντονο στις μητροπόλεις της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αρχές της Κίνας προωθούν, τα τελευταία χρόνια, τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση του εισπνεόμενου αέρα με αναδασώσεις, προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και περιορισμό των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι το Πεκίνο. Η πρωτεύουσα της Κίνας έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 21 εκατομμύρια κατοίκους. Οι αρχές της χώρας, προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα της ρύπανσης, χορηγούν τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων με το σταγονόμετρο και κατόπιν κληρώσεως. Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει πλέον σε απελπισία τους αυτοκινητιστές της χώρας. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να παντρεύονται κάποιον που του έχει χορηγηθεί η πολυπόθητη άδεια κυκλοφορίας, έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μετά τον γάμο –και τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας– το «ευτυχές ζεύγος» παίρνει διαζύγιο. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που έχει οδηγήσει και στη δημιουργία ειδικών πρακτορείων για την ανεύρεση του «κατάλληλου» συζύγου.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Πεκίνου στη μετακίνησή τους, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς με τη σταδιακή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για το 2019, το Πεκίνο αναμένεται να βγει από τη λίστα των 200 πόλεων με τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.