Νικέλιο: Η αντίδραση της Κίνας στην απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδονησία

Νικέλιο: Η αντίδραση της Κίνας στην απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδονησία

220
Νικέλιο: Η αντίδραση της Κίνας στην απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδονησία

Οι κινεζικές εισαγωγές νικελίου από την Ινδονησία κατέγραψαν μηνιαία αύξηση 23,4% τον Οκτώβριο, καθώς ένας σημαντικός αριθμός κινεζικών μεταλλευτικών εταιρειών επισπεύδουν τις αγορές τους λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης των εξαγωγών από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία της Κίνας, η ασιατική χώρα εισήγαγε συνολικά 6,85 εκατ. τόνους νικελίου, καταγράφοντας μείωση κατά 3,9% σε σχέση με τις εισαγωγές 7,13 εκατ. τόνων τον Σεπτέμβριο αλλά αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Αναλυτικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο 3,11 εκατ. τόνοι νικελίου κατέφθασαν στην Κίνα από την Ινδονησία, σημειώνοντας αύξηση 132,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι και το 2014, όταν και πάλι η Ινδονησία αποφάσισε την απαγόρευση εξαγωγών νικελίου (τελικά η απαγόρευση μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2020), η Κίνα εισήγαγε ποσότητες-ρεκόρ από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναλυτές σημειώνουν, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση της Ινδονησίας, ότι η αγορά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έλλειμμα 120.000-180.000 τόνων νικελίου στις αρχές του 2020.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, θα αλλάξει το γεωγραφικό pattern των πλοίων που μεταφέρουν νικέλιο, πυροδοτώντας ίσως μια αυξημένη δραστηριότητα για χώρες όπως οι Φιλιππίνες, που επίσης θεωρείται σημαντική εξαγωγός χώρα.

Φωτό: Tan Bui/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.