Liner ναυτιλία: Πράσινο φως από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

Liner ναυτιλία: Πράσινο φως από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

175
Liner ναυτιλία: Πράσινο φως από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση της απαλλαγής των liner εταιρειών για συμπράξεις από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμα τέσσερα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός απαλλαγής για συμπράξεις στη ναυτιλία γραμμών, γνωστή και ως Consortia Block Exemption Regulation (BER), προοριζόταν να ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου 2020.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ότι, μετά από μια «feedback περίοδο» τεσσάρων εβδομάδων, που ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου, το πιο πιθανό είναι ότι ο κανονισμός απαλλαγής για συμπράξεις θα πάρει παράταση τεσσάρων ακόμα ετών.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν σε εταιρείες να συνεργάζονται με τρόπο που να περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ωστόσο, στον χώρο της ναυτιλίας οι περιορισμοί αυτοί αίρονται, καθώς είναι απαραίτητο οι εταιρείες να συνεργάζονται προκειμένου η λειτουργία τους να είναι αποδοτική και οικονομικά βιώσιμη.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ευρήματα μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, τον ΟΟΣΑ, την UNCTAD και αρκετούς ακόμα εμπλεκομένους, καταδεικνύουν ότι οι συνθήκες της αγοράς της liner ναυτιλίας προϋποθέτουν την ύπαρξη κοινοπραξιών.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο κανονισμός απαλλαγής για συμπράξεις (Consortia Block Exemption Regulation) επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, σε ναυτιλιακές εταιρείες με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς κάτω του 30% να δημιουργούν συμμαχίες για την από κοινού παροχή υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων.

Φωτό: Unsplash/ Cameron Venti

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.