Ηλεκτρικά οχήματα: Οι κινεζικές σκέψεις

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι κινεζικές σκέψεις

143
Ηλεκτρικά οχήματα: Οι κινεζικές σκέψεις

Η Κίνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει τις επιδοτήσεις για τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, που ήδη γνωρίζει πτώση στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται κύκλους της αγοράς, η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί, ωστόσο διατηρείται στάση αναμονής από τις νομοθετικές αρχές της Κίνας, καθώς τους προσεχείς μήνες θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα.

Εάν οριστικοποιηθεί η απόφαση, η μείωση των επιδοτήσεων για τις αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ισχύσει από το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι η Κίνα εισήγαγε αυτές τις επιδοτήσεις το 2009, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην ηλεκτροκίνηση. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο ασιατικός γίγαντας μείωσε τις εν λόγω επιδοτήσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών αυτοκινήτων. Την τελευταία φορά που η κινεζική κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις, παρατηρήθηκε πρωτοφανής μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που βάζει σε δεύτερες σκέψεις τις κινεζικές αρχές.

Βέβαια, εάν τελικά το Πεκίνο δώσει το πράσινο φως, η κίνηση αυτή ενδεχομένως να έρθει σε αντίθεση με τις κινεζικές επιδιώξεις για τη μείωση της χρήσης ορυκτών μορφών ενέργειας. Η Κίνα θεωρεί τα ηλεκτρικά οχήματα έναν στρατηγικής σημασίας κλάδο, και μάλιστα έχει θέσει ως στόχο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αναμφίβολα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τον κλάδο της ενέργειας, όπως ανέφεραν και οι αδελφοί Oldendorff, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας Reederei Nord GmbH, την περασμένη εβδομάδα, στο 9th City of London Biennial Meeting.

Φωτό: How Hwee Young/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.