Δασμοί ΗΠΑ: Έως και 20% η πτώση των εξαγωγών ιταλικών τροφίμων

Δασμοί ΗΠΑ: Έως και 20% η πτώση των εξαγωγών ιταλικών τροφίμων

106
Δασμοί ΗΠΑ: Έως και 20% η πτώση των εξαγωγών ιταλικών τροφίμων

Πτώση έως και 20% πιθανόν να υποστούν οι εξαγωγές τροφίμων από την Ιταλία προς τις ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης Ιταλών αγροτών Coldiretti.

Οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα ανέλθουν σε $7,5 δις, με τα $500 εκατ. εξ αυτών να αφορούν τα διάσημα ιταλικά τυριά Parmigiano Reggiano και Gorgonzola, καθώς επίσης και εσπεριδοειδή, χυμούς και ποτά.

Η Coldiretti αναφέρει ότι οι δασμοί στο Parmigiano Reggiano και στο Grana Padano θα εκτοξεύσουν την τιμή από τα $2,15 στα $6 το κιλό, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αγοράζουν έως και $45/κιλό.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι εντάσεις δεν ωφελούν κανέναν και οι δασμοί που επιβάλλονται εκατέρωθεν είναι αντιπαραγωγικοί και βλάπτουν τις οικονομίες (και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού)».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.