Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Υπό τον φόβο μείωσης του ανταγωνισμού

Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Υπό τον φόβο μείωσης του ανταγωνισμού

179
Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Υπό τον φόβο μείωσης του ανταγωνισμού

Tα ναυπηγεία Fincantieri αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπα με τα αρμόδια τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς η πρότασή τους για την εξαγορά των γαλλικών Chantiers de l’Atlantique θεωρείται από πολλούς (στους κόλπους της Ευρώπης) ότι θα επιδράσει σημαντικά στον ελεύθερο ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαρκέσει 90 εργάσιμες ημέρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να εκφράζουν ήδη ανησυχίες για το γεγονός ότι οι σημαντικοί παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά θα μειωθούν αρκετά εάν τελεσφορήσει το deal.

Από την άλλη, η ιταλική Fincantieri αναφέρει ότι η κίνησή της για την εξαγορά του 50% των Chantiers de l’Atlantique αποτελεί απόρροια του μεγάλου ανταγωνισμού που θα γνωρίσουν τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία από τα αντίστοιχα ασιατικά τα επόμενα έτη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ναυπηγείο, το οποίο βρίσκεται στο Saint-Nazaire της Δυτικής Γαλλίας, αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το γαλλικό κράτος, καθώς είναι το μοναδικό που ουσιαστικά μπορεί να κατασκευάσει μεγάλα πλοία για το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Φωτό: Sandra Henning/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.