Η παγκόσμια ζήτηση αγροτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 60% έως το 2030, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Τροφίμων και Ποτών της Τουρκίας.
Ο περιορισμός των απορριφθέντων τροφίμων θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Semsi Kopuz, επικεφαλής της Ομοσπονδίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό των αιτιών που προκαλούν απώλειες στην προσφορά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων και των αδικιών στη διανομή του εισοδήματος.
Πέραν των κρατικών πρωτοβουλιών, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να λάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. οι προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.
Σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφίμων ‒1 στις 3 μονάδες‒ καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της πείνας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση της παραγωγής: η περιστολή των απωλειών τροφίμων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θεσπίσει τη 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO), το 1945.