Το Κασμίρ προκαλεί ρήξη στις σχέσεις Ινδίας-Μαλαισίας

Το Κασμίρ προκαλεί ρήξη στις σχέσεις Ινδίας-Μαλαισίας

100
Το Κασμίρ προκαλεί ρήξη στις σχέσεις Ινδίας-Μαλαισίας

Οι Ινδοί εισαγωγείς φοινικέλαιου διέκοψαν τις αγορές από τη Μαλαισία για φορτία Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, φοβούμενοι την επιβολή υψηλότερων δασμών από το Νέο Δελχί προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η Ινδία αποτελεί τον κύριο αγοραστή φοινικέλαιου από τη Μαλαισία από τις αρχές του έτους και ενδεχόμενη κάμψη των εξαγωγών θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών, ενώ παράλληλα θα ενισχυόταν η ανταγωνίστρια Ινδονησία.

Το Νέο Δελχί εξετάζει τον περιορισμό των εισαγωγών από τη Μαλαισία αφότου η Κουάλα Λουμπούρ άσκησε κριτική στις κινήσεις της Ινδίας στο κρατίδιο του Κασμίρ, όπως μετέδωσε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Ινδός εισαγωγέας με έδρα τη Βομβάη δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ότι ακύρωσε την παραγγελία φορτίου 5.000 τόνων για τον Νοέμβριο αφότου ενημερώθηκε για την αναστάτωση στις σχέσεις Ινδίας-Μαλαισίας, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να στραφεί στην αγορά της Ινδονησίας αν παραμείνει η τρέχουσα ρευστή κατάσταση.

Τον Αύγουστο η Ινδία ήρε το ημιαυτόνομο καθεστώς στην περιοχή του Κασμίρ, ενισχύοντας τον έλεγχό της πάνω στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική περιοχή στις υπώρειες των Ιμαλαΐων. Το γειτονικό Πακιστάν καταγγέλλει την απόφαση του Δελχί, καθώς το Ισλαμαμπάντ διατηρεί βλέψεις για το Κασμίρ, με την Μαλαισία να τάσσεται στο πλευρό του Πακιστάν.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.