Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες για τα δεξαμενόπλοια

Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες για τα δεξαμενόπλοια

440
Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες για τα δεξαμενόπλοια

Η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κορυφαίας κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας Sinopec, αναμένεται να αναστείλει τις ναυλώσεις με πλοία τα οποία επιχειρηματικά συνδέονται με τη Βενεζουέλα.

Η απόφαση αυτή της Unipec έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αντίστοιχη της ExxonMobil, σε μια περίοδο όπου οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ελέω και της «συρρικνωμένης» διαθεσιμότητας τονάζ.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει φέτος σειρά κυρώσεων στη Βενεζουέλα, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου, το 2018, έχει επιφέρει σωρεία αντιδράσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε δεκάδες άλλες χώρες.

Απόρροια αυτών των κυρώσεων είναι αρκετές διαχειρίστριες εταιρείες δεξαμενόπλοιων να έχουν διακόψει κάθε μεταφορά φορτίων πετρελαίου από την κρατική PDVSA.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της ExxonMobil την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την απασχόληση περίπου 250 πλοίων που επιχειρούν στη Βενεζουέλα.

Φαντάζει λοιπόν απόλυτα λογικό το γεγονός ότι οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια αγγίζουν υψηλά 11ετίας, καθώς στον παραπάνω αριθμό πρέπει να προστεθούν ακόμη και τα 50 πλοία διαχείρισης της COSCO, στα οποία επίσης οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, με την «κατηγορία» ότι μεταφέρουν παράνομα ιρανικό αργό.

Φωτό: Alexander Bobrov/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.