Νορβηγία: 440.000 βαρέλια/ημέρα από τη νέα μονάδα παραγωγής

Νορβηγία: 440.000 βαρέλια/ημέρα από τη νέα μονάδα παραγωγής

296
Νορβηγία: 440.000 βαρέλια/ημέρα από τη νέα μονάδα παραγωγής

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα μονάδα εξόρυξης πετρελαίου στο οικόπεδο Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και με κόστος υλοποίησης 30% χαμηλότερα του προβλεπόμενου.

Η νέα μονάδα ανήκει σε κοινοπραξία εταιρειών με κύρια την Equinor, ενώ συμμετέχουν ακόμα τρεις νορβηγικές εταιρείες και η γαλλική Total.

Η συνολική επένδυση έφτασε τα $10,5 δις και η δυναμικότητα εξόρυξης και παραγωγής ανέρχεται σε 440.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση υλοποίησης, στα τέλη του 2022, η παραγωγή θα φτάσει τα 660.000 βαρέλια/ημέρα. Υπολογίζεται ότι τα διαθέσιμα πετρελαϊκά αποθέματα ανέρχονται σε 2,7 δις βαρέλια, κατατάσσοντάς το ως το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα της Νορβηγίας.

Το break-even της επένδυσης ανέρχεται σε τιμή μικρότερη των $20/βαρέλι, ενώ έως το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά $2.

Το κοίτασμα Johan Sverdrup συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πλατφόρμες εξόρυξης σε όρους εκπομπής αερίων, καθώς επιτυγχάνει λιγότερο από 1 kg CO2 ανά βαρέλι.

Φωτό:  Espen Rønnevik/Øyvind Gravås – Equinor ASA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.