Εκατό άθικτοι αμφορείς σε ναυάγιο πλοίου 1.700 ετών

Εκατό άθικτοι αμφορείς σε ναυάγιο πλοίου 1.700 ετών

681
Εκατό άθικτοι αμφορείς σε ναυάγιο πλοίου 1.700 ετών

ΛΕντυπωσιακές είναι οι εικόνες από ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου, το οποίο περιείχε πάνω από 100 αμφορείς, όλοι σε σχεδόν άψογη κατάσταση.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το ναυάγιο, το οποίο εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στα ανοιχτά της Μαγιόρκα, χρονολογείται πριν από περίπου 1.700 χρόνια.

Ενάλιοι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στον εντοπισμό του ναυαγίου υποστηρίζουν ότι, με βάση τις επιγραφές στους αμφορείς, αυτοί πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού και ελαιόλαδου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν το ακριβές περιεχόμενο των αμφορέων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχαιολόγος Sebastian Munar του Balearic Institute of Maritime Archaeology Studies τόνισε ότι οι αμφορείς βρέθηκαν τέλεια διατηρημένοι στα αμπάρια του πλοίου.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, το ρωμαϊκό πλοίο, μήκους 10 μ. και πλάτους 5 μ., μετέφερε εμπορεύματα μεταξύ της Μαγιόρκα και της ισπανικής ενδοχώρας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι αμφορείς έχουν μεταφερθεί σε πισίνες για αφαλάτωση, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, και εν συνεχεία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Μαγιόρκα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.