Τα δεξαμενόπλοια στην αμερικανική σκακιέρα

Τα δεξαμενόπλοια στην αμερικανική σκακιέρα

221
Τα δεξαμενόπλοια στην αμερικανική σκακιέρα

Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά των LNG και των tankers έχει φέρει η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις θυγατρικές τoυ κινεζικού κολοσσού COSCO, COSCO Shipping Tanker (Dalian) Co. και COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seaman & Ship Management Co., με την κατηγορία για παράνομη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.

Η Teekay LNG ενημέρωσε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ότι η κοινοπραξία της στο φιλόδοξο project «Yamal LNG» στη Ρωσία έχει ουσιαστικά «μπλοκαριστεί», καθώς η COSCO Dalian κατέχει το 50% του εταίρου της, China LNG Shipping (Holding) ‒ CLNG.

«Ο όμιλος Teekay δεν εμπορεύεται με το Ιράν και θα σεβαστεί τις επιβληθείσες κυρώσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές εταιρείας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στην COSCO την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έσπευσαν να βρουν διαθέσιμα πλοία για τη φόρτωση αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, όπως ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της Teekay, οι μέσοι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια τύπου Aframax και Suezmax έχουν εκτοξευτεί κατά 50%, στα $30.000/ημέρα, από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

Φωτό:  Cibi Chakravarthi/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.