Η Πολωνία στη μάχη του… άνθρακα

Η Πολωνία στη μάχη του… άνθρακα

70
Η Πολωνία στη μάχη του… άνθρακα

Η κυβέρνηση των Ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία «Νόμος και Δικαιοσύνη» εξετάζει τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει την έναρξη της λειτουργίας νέων μονάδων εξόρυξης άνθρακα χωρίς την έγκριση των εγχώριων αρμόδιων Αρχών.

Η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί την κατασκευή νέων ανθρακωρυχείων, καθώς, παρά τις φωνές της ΕΕ για εκμηδενισμό της χρήσης άνθρακα από τα μέλη της έως το 2050, εκτιμά ότι το 50% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα θα προέρχεται από τη χρήση άνθρακα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας εγκατάστασης εξόρυξης άνθρακα της εταιρείας JSW, ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski, τόνισε ότι η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα διευκολύνει την ανάπτυξη της λιγνιτικής μονάδας Zloczew, για την οποία οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Πολωνία αποτελεί μία από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες της ΕΕ και σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται ενεργειακά στον άνθρακα.

Φωτό: Hans Braxmeier/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.