Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

179
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Η 66χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναμένεται να εκλεγεί σήμερα Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα προέρχεται από μία μη παραδοσιακά βιομηχανική χωρά της δύσης. Η Γκεοργκίεβα θα αντικαταστήσει τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα αναλάβει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια και μεγαλωμένη σε κομμουνιστικό καθεστώς, η κεντροδεξιά πολιτικός δημιούργησε μία σταθερά ανερχόμενη σταδιοδρομία στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1993, φτάνοντας ως τη θέση της επικεφαλής εκτελεστικής διευθύντριας το 2017. Υπηρέτησε επίσης και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από το 2014 έως το 2016. Την ίδια χρονιά προτάθηκε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα εστιάστηκε σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ πλέον καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών προκλήσεων με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι.

Η οικονομική εφημερίδα της Βουλγαρίας Kapital σε κύριο άρθρο της αναφέρει ότι «μόλις πριν 20 χρόνια η Βουλγαρία συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ. Η εκλογή της πρώην Βουλγάρας Επιτρόπου σηματοδοτεί όχι μόνο την προσωπική καταξίωση, αλλά και μια διπλωματική επιτυχία για τη χώρα».

Φωτό: Olivier Hoslet/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.