Ναυτιλιακές συμμαχίες, αρωγοί στις περιβαλλοντικές επιδιώξεις του ΙΜΟ

    380
    Ναυτιλιακές συμμαχίες, αρωγοί στις περιβαλλοντικές επιδιώξεις του ΙΜΟ

    Η ναυτιλία για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος βρίσκεται ψηλά στη λίστα όλων των εμπλεκόμενων μερών της βιομηχανίας.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών «United Nations Climate Action Summit», το οποίο έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με σκοπό την εμπορική βιωσιμότητα πλοίων με μηδενικές εκπομπές, που θα επιχειρούν σε διαδρομές βαθέων υδάτων έως το 2030.

    Στη συμμαχία με την ονομασία «Getting to Zero» συμμετέχουν κορυφαίες διαχειρίστριες εταιρείες, ναυλωτές, τράπεζες, λιμένες, νηογνώμονες κ.ά. Ενδεικτικά, το νέο εγχείρημα υποστηρίζουν εταιρείες όπως η Maersk, η Cargill, η Τrafigura, η Shell και 70 επιπλέον μέλη.

    Η συμμαχία έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις περιβαλλοντικές επιδιώξεις του ΙΜΟ των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των αέριων εκπομπών του θερμοκηπίου από τα πλοία κατά 50% το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

    Σημειωτέον ότι το «Getting to Zero» αποτελεί ένωση δυνάμεων των Global Maritime Forum, Friends of Ocean Action και World Economic Forum.

    Με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, ο Søren Skou, CEO της A.P. Møller Mærsk, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα για την πλήρη απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και νέων καυσίμων, προσπάθεια κατά την οποία απαιτείται συνεργασία όλων των μερών.

    Τέλος, ο Christopher Wiernicki, πρόεδρος του American Bureau of Shipping, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας και των επόμενων είναι η απεξάρτηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα».

    Φωτό:  FindingSR/Pixabay

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.