Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

107
Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Αερίου του Ομάν Mohammed bin Hamad Al Rumhi δήλωσε ότι θεωρεί ως εξαιρετικά απίθανο οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα $80/βαρέλι και επομένως οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα πρέπει να εστιάσουν την στρατηγική τους για τιμές του μαύρου χρυσού πέριξ των $60/βαρέλι.

Ο αξιωματούχος του Ομάν μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS διερωτήθηκε κατά πόσον είναι λογικό στην παρούσα χρονική συγκυρία σημειώνοντας ότι είναι «είναι θεμιτό οι παραγωγοί να επιθυμούν υψηλότερες τιμές».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου για το τρέχον έτος θα κινηθούν στα $65/βαρέλι. Για αρκετά μέλη του OPEC της Μέσης Ανατολής, μεταξύ άλλων Κουβέιτ και Η.Α.Ε., η τιμή αυτή είναι ικανοποιητική, όχι όμως και για τη Σαουδική Αραβία η οποία επιθυμεί να αυξηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού στα $80/βαρέλι, προκειμένου να εξασφαλίσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Η τρέχουσα συμφωνία των OPEC+ για περιστολή της παραγωγής είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2020, ώστε να επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των τιμών. Η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου 2018. Σαουδική Αραβία και Ρωσία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής.