Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

112
Ρεαλιστικές οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου;

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Αερίου του Ομάν Mohammed bin Hamad Al Rumhi δήλωσε ότι θεωρεί ως εξαιρετικά απίθανο οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα $80/βαρέλι και επομένως οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα πρέπει να εστιάσουν την στρατηγική τους για τιμές του μαύρου χρυσού πέριξ των $60/βαρέλι.

Ο αξιωματούχος του Ομάν μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS διερωτήθηκε κατά πόσον είναι λογικό στην παρούσα χρονική συγκυρία σημειώνοντας ότι είναι «είναι θεμιτό οι παραγωγοί να επιθυμούν υψηλότερες τιμές».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου για το τρέχον έτος θα κινηθούν στα $65/βαρέλι. Για αρκετά μέλη του OPEC της Μέσης Ανατολής, μεταξύ άλλων Κουβέιτ και Η.Α.Ε., η τιμή αυτή είναι ικανοποιητική, όχι όμως και για τη Σαουδική Αραβία η οποία επιθυμεί να αυξηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού στα $80/βαρέλι, προκειμένου να εξασφαλίσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Η τρέχουσα συμφωνία των OPEC+ για περιστολή της παραγωγής είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2020, ώστε να επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των τιμών. Η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου 2018. Σαουδική Αραβία και Ρωσία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.