Το προφίλ των Ευρωπαίων Επιτρόπων που θα ασχοληθούν με τη ναυτιλιακή καθημερινότητα

Το προφίλ των Ευρωπαίων Επιτρόπων που θα ασχοληθούν με τη ναυτιλιακή καθημερινότητα

566
Το προφίλ των Ευρωπαίων Επιτρόπων που θα ασχοληθούν με τη ναυτιλιακή καθημερινότητα

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια των αντιπροέδρων και των νέων μελών της Επιτροπής. Σε αυτή συγκαταλέγονται τα χαρτοφυλάκια του Ανταγωνισμού, του Εμπορίου, του Περιβάλλοντος και των Ωκεανών, της Βιομηχανίας, της Αμυντικής Βιομηχανίας, Διαστήματος και Μεταφορών, τα οποία αφορούν άμεσα τον κλάδο της ναυτιλίας.

To who is who των Ευρωπαίων Επιτρόπων οι οποίοι θα ασχοληθούν με θέματα Ναυτιλίας (*):

δς;

Rovana Plumb, Μεταφορές: Η Ρουμάνα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οικονομολόγος, απόφοιτη της Ακαδημίας Οικονομικών Επιστημών του Βουκουρεστίου, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Mεταφορών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ναυτιλία. Συνεχίζει να στηρίζει τον πρώην ηγέτη του ρουμανικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Liviu Dragnea, έγκλειστου στις ρουμανικές φυλακές για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, ενώ επελέγη έναντι του Dan Nica, ο οποίος επίσης προτάθηκε από τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί την Επίτροπο Violeta Bulc.

δς;

Virginijus Sinkevičius, Περιβάλλον και Ωκεανοί: Ο Λιθουανός Virginijus Sinkevičius θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς. To συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θεωρείται «μετεξέλιξη» του χαρτοφυλακίου του Περιβάλλοντος, της  Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας που καταργείται. Πρόκειται για τον νεότερο υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο καθώς είναι μόλις 29 ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς των οικονομικών και της ψηφιακής πολιτικής. Προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα «Farmers and Greens Union» της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του οποίου, Ramūnas Karbauskis, πολλές φορές έχε ταχθεί κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών και Καινοτομίας της Λιθουανίας εισήλθε στην πολιτική το 2016. Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το βραβείο «Best Solution for Better Business Environment of the Year» το 2018, οι απόψεις του για την κλιματική αλλαγή είναι μάλλον αμφίσημες, καθώς σε συνέντευξη του ανέφερε ότι προτεραιότητα για τη Λιθουανία αποτελεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και δευτερευόντως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί τoν Επίτροπο Karmenu Vella.

δς;

Margrethe Vestager, Ψηφιακή Εποχή και Ανταγωνισμός: Η Δανή Margrethe Vestager θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η 51χρονη κ. Vestager αποτέλεσε μέρος του δανέζικου κοινοβουλίου από τον Νοέμβριο του 2001 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 με το φιλελεύθερο κόμμα, του οποίου υπήρξε επικεφαλής από το 2007 έως το 2014. Έχει χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ως η «κυρία των φόρων της Ευρώπης» ενώ το όνομά της έκανε τον γύρο του κόσμου όταν κατά την προηγούμενη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε από Google και Αpple να καταβάλει χρηματικά πρόστιμα δις στην Ιρλανδία. Είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των θεσμικών καθεστώτων που «περιβάλλουν» τη ναυτιλία.

Χωρίς τίτλο

Phil Hogan, Εμπόριο: Ο 59χρονος Ιρλανδός Phil Hogan αναμένεται αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Εμπόριο. Από το 2014 έως σήμερα είχε διατελέσει Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Hogan προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα Fine Gael. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ιρλανδός πολιτικός είναι μεγάλες δεδομένου ότι θα κληθεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Ην. Βασιλείου για την έκβαση του Brexit. Μάλιστα στο παρελθόν ο ίδιος έχει φανεί ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην βρετανική προσέγγιση για το Brexit χαρακτηρίζοντας το σχέδιο Μέι ως «απόλυτα κρετινικό» ενώ πρόσφατα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον για τους χειρισμούς του.

δς;

Sylvie Goulard , Εσωτερική Αγορά: Η Γαλλίδα πολιτικός, η οποία αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς με αρμοδιότητα και σε θέματα Βιομηχανίας, είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2009 έως το 2017, είναι Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ιδρυτικό μέλος του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά!» του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σπούδασε νομικά σε Μασσαλία και Παρίσι, ενώ υπήρξε και σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι κατά την Προεδρία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπήρξε υποψήφια για Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θέση που τελικά κατέλαβε ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι. Στηρίζει το Spinelli Group, μια ομάδα εντός του ευρωκοινοβουλίου που προωθεί την ιδέα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέλη μεταξύ άλλων τους Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Γκι Φέρχοφστατ, Ζακ Ντελόρ, Γιόσκα Φίσερ κ.ά.

(*) Τα παραπάνω μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξεταστούν τον Οκτώβριο σε ειδικές ακροάσεις από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου το κολέγιο των Επιτροπών, δηλαδή το σύνολο των μελών της Επιτροπής, ως Σώμα να λάβει το πράσινο φως σύμφωνα με τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.

New EU Commission _pdf

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.