Αίσιο τέλος για τα μέλη του πληρώματος του Golden Ray

    1873
    Αίσιο τέλος για τα μέλη του πληρώματος του Golden Ray

    Σωστικά συνεργεία κατάφεραν χθες Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου να απελευθερώσουν το τέταρτο και τελευταίο μέλος του πληρώματος νοτιοκορεάτικου φορτηγού πλοίου που είχε παγιδευτεί όταν το σκάφος έγειρε στο πλάι, στα ανοικτά της Πολιτείας της Τζόρτζιας, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Τα σωστικά συνεργεία άνοιξαν σταδιακά, χρησιμοποιώντας τρυπάνια, διόδους στο τεράστιο κύτος του Golden Ray, μήκους 200 μέτρων, που ήταν φορτωμένο αυτοκίνητα, ώστε πρώτα να μπορέσουν να δώσουν στους παγιδευμένους ναυτικούς νερό και τροφή και κατόπιν να τους βγάλουν, εξήγησε η αμερικανική ακτοφυλακή.

    Το τελευταίο μέλος του πληρώματος βγήκε από τη οπή που διανοίχθηκε γύρω στις 18:00 χθες Δευτέρα (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 01:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Ο άνδρας ήταν σε θέση, παρά τη δοκιμασία, να σταθεί όρθιος πάνω στο κύτος καθώς μέλη των σωστικών συνεργείων του προσέφεραν βοήθεια, όπως καταγράφηκε σε βίντεο της αμερικανικής ακτοφυλακής που αναρτήθηκε στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Το τελευταίο μέλος του πληρώματος που διασώθηκε είχε παγιδευτεί πίσω από υαλοπίνακα στην αίθουσα ελέγχου της μηχανής. Ήταν το μόνο στο οποίο δεν κατορθώθηκε να προσφερθεί ούτε νερό, ούτε τροφή πριν εντέλει τα σωστικά συνεργεία ολοκληρώσουν τη διάτρηση του κύτους και βγάλουν έξω τον ναυτικό, 35 ώρες αφότου άρχισε η δοκιμασία αυτή.

    Η θερμοκρασία στο εξωτερικό του πλοίου την ώρα της επιχείρησης είχε φθάσει τους 49 ° Κελσίου και ο πλοίαρχος Τζον Ριντ της ακτοφυλακής τόνισε σε δημοσιογράφους πως ήταν βέβαιος ότι επικρατούσε ακόμη υψηλότερη θερμοκρασία μέσα στο σκάφος.Ερωτηθείς για την κατάσταση των υπολοίπων τριών ναυτικών, που διασώθηκαν νωρίτερα, ο Ριντ είπε πως οι δύο ήταν σε θέση να βαδίσουν και να ανέβουν σε ρυμουλκό. Και οι τρεις διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ο πλοίαρχος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αίτια του ατυχήματος. Οι επιχειρήσεις στρέφονται τώρα στην απορρύπανση και την περιβαλλοντική προστασία, την ανάκτηση του πλοίου και την αποκατάσταση της θαλάσσιας εμπορικής οδού, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.