«Μάχη» για την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές LNG

«Μάχη» για την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές LNG

294
«Μάχη» για την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές LNG

Αυστραλία και ΗΠΑ απειλούν την κυριαρχία του Κατάρ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς οι νέες αυστραλιανές επενδύσεις και η υπερπροσφορά του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου αναμένεται να στηρίξουν τις εξαγωγές των δύο χωρών.

Οι τιμές του LNG βρίσκονται σε πτωτική τάση από τα τέλη του 2018, ωστόσο, η προσφορά του φυσικού αερίου συνεχίζει να αυξάνεται.

Εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA) προσδιορίζουν την εξαγωγική ικανότητα των μονάδων φυσικού αερίου στην Αυστραλία σε 11,4 δις κυβικά πόδια/ημέρα (bcf/d) από 2,6 bcf/d που ίσχυε το 2011. Μάλιστα, τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο ένα έτος οι εξαγωγές LNG της Αυστραλίας ξεπέρασαν εκείνες του Κατάρ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τους φόβους κλιμάκωσης ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου και τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Οι εξαγωγές αμερικανικού LNG έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο φτάνοντας τα 6 bcf/d κατά μέσο όρο.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η Αυστραλία θα προσπεράσει το Κατάρ το 2022, την οποία θα προσπεράσουν οι ΗΠΑ το 2024.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.